Minisymposium Via Icarus

Van correctie naar connectie

Donderdag 3 oktober organiseert Via Icarus het Minisymposium 'Van correctie naar connectie'. Het symposium bestaat uit inspirerende en interactieve workshops in het kader van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet.  De dag wordt ingeleid door Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg bij het Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden. Het symposium wordt afgesloten door Giel Vaessen, trainer/coach op gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie en auteur van o.a. "Een kink in de kabel".

Hieronder staan de omschrijvingen van de vijf workshops die georganiseerd worden. Er zijn twee workshoprondes, dus u kunt zich voor twee workshops aanmelden.

 • Workshop 1: Leefklimaat = VOL!
  Gegeven door: Evelyn Heynen
  Leefklimaat is er altijd en overal waar mensen met elkaar samen leven/verblijven. Ben bewust van je eigen rol en de rol van anderen binnen dit klimaat en de “vulling” van eenieders rugzak. Het creëren van een positief en open leefklimaat, zeker in de forensisch residentiele zorg, blijft een van de moeilijkste taken op deze wereld, maar wel met een resultaat waar iedereen in onze samenleving van kan profiteren.
   
 • Workshop 2: De hond als cocoach
  Gegeven door: Lisette Hensgens
  Op een actieve, speelse manier opdrachten uitvoeren met een hond. Aan de hand van de reactie die de hond geeft, kom je meer te weten over jezelf. Denk hierbij aan vragen als: "Hoe duidelijk geef ik mijn grens eigenlijk aan?" of "Zit ik wel zo goed in mijn vel als ik dacht?".
   
 • Workshop 3: Ambulante begeleiding na verblijf bij Via Icarus = VOL!
  Gegeven door: Saskia Moerdijk, Kelly Kuijpers en Kelly Neyens
  Een kijkje achter de schermen van de ambulante begeleiding van Via Jeugd. Hoe verloopt ambulante begeleiding binnen gezinnen vanuit systeemgericht werken? De inzet van WINGS (Winst door Geweldloos Verzet en het Sociale Competentiemodel) waarbij we uitgaan van hetgeen wat wel functioneert binnen een gezin. Daarnaast nemen we u mee in trajecten van begeleiding vanuit geslotenheid in combinatie met werken met het systeem van jongeren.
   
 • Workshop 4: In Control! = VOL!
  Gegeven door: Jörgen Dresen, Sanne Hellemons en Nina Nollet
  De interventie In Control! is gebaseerd op de sociale vaardigheidstraining, de cognitieve gedragstherapie en de agressieregulatie- en ontspanningstraining. In Control! Is hiermee een samengesteld geheel van effectieve en veelbelovende interventies.
   
 • Workshop 5: Loverboyproblematiek
  Gegeven door: Dominique van Munster
  Meisjes die (mogelijk) slachtoffer van een loverboy zijn of dreigen te worden, leggen vaak een lang en moeilijk traject af om hun leven weer in eigen hand te krijgen. Ze hebben met verschillende hulpverleningsinstanties te maken, bijvoorbeeld voor psychische hulp, woonbegeleiding, of op school. Hoe effectief is al die hulp en hoe kan de onderlinge samenwerking verbeteren?

Minisymposium

3 oktober 2019
10.00u - 17.00u

IZEO-gebouw
Pater Kustersweg 3
6267 NL Cadier en Keer