Reinhardt: ‘Het is een illusie als je denkt dat je de wereld voor hen verandert. Al is het iets kleins wat ik in hun leven verander, dan haal ik daar mijn voldoening uit.’

Na 20 jaar in de modewereld gewerkt te hebben werk ik sinds een jaar bij Via Jeugd. Ik werk voor de JeugdzorgPlus. Dit is een vorm van gesloten jeugdhulp voor jongens en meisjes die niet bereikbaar zijn voor lichtere vormen van hulpverlening. Zonder behandeling vormen zij een risico voor zichzelf of hun omgeving.

Ik was commercieel en verkoop gericht. Als leidinggevende van een kledingwinkelketen ben ik altijd bezig geweest met de ontwikkeling van personeel om ze beter te maken in de rol die zij moeten vervullen Terugkijkend ben ik altijd een mensen mens geweest. Begaan, begripvol en zorgzaam. Voldoening haalde ik uit de kleine bijdrage die ik heb kunnen leveren aan de groei en ontwikkeling van personeel. Ik kan met trots terugkijken als ik oud personeel zie en waar ze nu staan.

Via Jeugd gaf mij een kans
Na een tijdje vroeg ik me af of ik nog wel voldoening uit mijn werk haalde en ben ik gaan kijken naar waar mijn kracht ligt. Coachen, begeleiden, motiveren, stimuleren en mensen in hun kracht zetten. Dat is waar ik blij van word! Ik ben de opleiding Social Work gaan doen, de richting jeugd. De werkgevers in het agogisch veld zaten niet op mij te wachten omdat ik geen genoten (voor)opleiding heb gehad. Via Jeugd gaf mij een kans! Ze hebben mij de mogelijkheid en kans gegeven om als jeugdzorgwerker en professional te ontwikkelen.
Via Jeugd is een organisatie die een visie uitdraagt, waar de jongeren centraal staan en een toekomst met perspectief geboden wordt. Een organisatie die medewerkers de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen. Waar men van elkaar leert en ook open staat voor ontwikkeling in hun professie.

Bijzonder werk
Het bijzondere aan mijn werk als jeugdzorgwerker is dat elk jongere een ander bagage of achtergrond heeft. Om kennis te maken met het onbekende, het zoeken naar samenwerking, de jongere te helpen in hun ontwikkeling, de jongere te motiveren maar vooral het bewust maken van zinvol gedrag. Het kijken naar wat er wel kan in plaats van te kijken naar wat er niet kan.

Het is een illusie als je denkt dat je de wereld voor hen verandert. Al is het iets kleins wat ik in hun leven verander, dan haal ik daar mijn voldoening uit.’

Ik hoop met basisprincipes zoals normen, waarden en elkaar te respecteren een bijdrage te leveren aan het leven van de jongeren. Ik ben Via Jeugd dankbaar voor deze kans en werk er met plezier!

Reinhardt Lesil, 42 jaar

Word je mijn collega? Bekijk de vacatures hier of kom op 17 of 19 mei naar Ontmoet Via Jeugd